Uncathegorized

Festivalul International Rucar

În perioada 6-8 iulie 2018, la Rucar, se desfășoară cea de-a VI-a ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL AL CAVALERISMULUI. Ordinul Cavalerilor Templieri ai Sfântului Bernard şi Ordinul Ospitalier al Cavalerilor Sfântului Ioan, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş sunt organizatorii evenimentului care va reuni participanţi din întreaga Europă, membri ai ordinelor cavalereşti şi nu numai pentru a oferi publicului și participanților o alternativă turistică şi culturală cu un caracter unic în peisajul manifestărilor de gen.

Ne mândrim să fim partenerii acestui proiect și vă invităm să aflați mai multe detalii.

Festivalul are deviza “Centenar – 100 de ani de la înfiinţarea Statului Român Modern”. Peste 500 de membri ai unor ordine cavalereşti ca Ordo Equestri Sancti Bernardus, Ordo Hospitalium Equestrium Sancti Johannis, Ordo Teutonicus Herman Von Salza, Venerabilis Ordo Sancti Sepulchri sau Ordo Equestris Vini Europae sunt anunţaţi printre participanţii la ediţia din acest an a festivalului.

Loc încărcat de istorie, Rucărul este depozitar peste vremi ale multor isprăvi legendare, martor veridic dar şi participant direct la fapte şi evenimente cardinale din istoria ţării. Descoperirile arheologice din epoca bronzului, existenta Castrului roman Scărișoara și a dalelor drumului Transalutanus pe care călătorii călcau, mai ieri, în Posada, conferă certitudine locuirii străvechi a acestor meleaguri. Culoarul Rucăr-Bran a legat și consolidat civilizația românească de-o parte și de alta a Carpaților. La acesta intretăiere de drumuri au fost așezați Cavalerii Teutoni, de către regele Andrei al II-lea al Ungariei, în anul 1211. Principala misiune militară dată cruciaţilor de regele maghiar era oprirea năvălirilor “păgâne” de la sud de Carpaţi, în special a cumanilor turanici.

Cavalerii cruciaţi au parcurs de mai multe ori drumul Bran-Rucăr-Câmpulung pentru alungarea din zonă a cumanilor turanici cu care au avut confruntări armate până în anul 1224 când au obţinut o victorie decisivă împotriva acestora. Cavalerii ospitalieri porniţi în urmărirea acestora, pătrund în părţile nord-estice de la sudul Carpaţilor, unde au dat peste așezarea valaha , pe care au denumit-o RÜCHEN (Rucăr, astăzi), toponimic care s-ar traduce prin „satul din spatele munţilor”. Din acele vremuri datează legenda Izvorului Tămăduirii la Rucăr: Mituri, legende, vestigii istorice, tradiții perpetuate, cadru natural mirific – toate fac din zona Rucăr un punct de atracție turistică și culturală contemporană.

Ediția din acest an, descrisă ca un “pelerinaj prin spirit şi rugăciune, dedicat celor 100 de ani de Românie modernă”, la care și-au anunțat participarea peste 500 de membri ai principalelor ordine cavalerești, include ca moment central seria de manifestări de pe 7 iulie, când, începând cu ora 21.39, sunt programate “Aprinderea flăcării sacre a Creaţiei” şi “Parada Ordinelor Cavalereşti”, pe traseul Rucăr – Centru/Suseni/Parcul Podişor şi, începând cu ora 23.18, “Rugăciunea Cavalerilor”.

Festivalul va avea ca invitați și meșteșugari locali care vă vor încânta prin produsele lor. Printre ei vor fi: Dorel Deac, Florin Farcas, La Nuti Catering, Karoly Kurtos Kalacs, Irina si Andrei Suciu, Familia Marosan, Daleea Fashion House, Familia Duma, Domnul Felecan, Artcraft Decor, Doamna Mitroiu și alții.

Aflați mai multe pe pagina de facebook a festivalului!  Acolo organizatorii v-au pregătit și un concurs, în care puteți câștiga o ie brodată manual.

Programul și mai multe detalii: http://rucar-cfiou.com/festivalul/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.